Bu turumuzda geleneksel Biga Deve Güreşlerini fotoğraflayacağız, ayrıca ulusal tarihimizin en önemli savaşına sahne olan Çanakkale’yi de fotoğraflayacağız.
2 günlük seyahat, 17 farklı lokasyon, 950 km yol, 1 gece otel konaklaması, özel fotoğraf kurguları, iyi fotoğraflar için ipuçları, profesyonel rehber eşliğinde Çanakkale Şehitlik turu ve yöresel lezzetler…
Toros Dağlarında yaşayan göçebe Yörüklerin İpek Yolu kervanlarından alıp zenginleştirdiği bu güreşler, günümüzde de varlığını sürdürüyor. Genellikle Batı Anadolu’da yapılan geleneksel deve güreşlerinin en az iki asırlık bir geleneğe işaret ettiği genel kabul görüyor. Anadolu’nun, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde adını sayamayacağımız kadar çok köy ve kasabada yapılan deve güreşleri, genellikle çevresi açık geniş meydanlarda düzenleniyor. Ege’de İzmir, Selçuk, İncirliova, Aydın, Muğla ve Denizli; Kuzey Ege’de Balıkesir ve Çanakkale, Akdeniz’de ise Antalya, Burdur ve Isparta birer deve güreşi merkezi olarak tanınıyor.
Güreşler, “tülü” adı verilen özel seçilmiş erkek develer arasında gerçekleştiriliyor. Tülüler, “yoz” denilen tek hörgüçlü dişi develer ile “buhur” adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana geliyor. Ancak bir devenin tülü olması güreşebilmesi için yeterli neden oluşturmuyor. Bunun için devenin dişinden yaşına kadar birçok kritere sahip olması gerekiyor. Güreşçi develer, tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçiliyor. Güreşçi tüllülerin güreşçi develerin kanından olmasına özen gösteriliyor. Özenle seçilen develer, “savran” adı verilen eğitimli bakıcılar tarafından güreşe hazırlanıyor. Güreşler, “ayak”, “orta”, “başaltı” ve “baş” olarak tanımlanan dört farklı boy ve kilo kategorisine göre yapılıyor. Develer, tıpkı diğer güreşlerde olduğu gibi “pehlivan” olarak adlandırılıyor. Güreşler ise “cazgır” adı verilen kişiler tarafından anons ediliyor. Bir devenin güreşten galip ayrılabilmesi için rakibini kaçırtması, çaresizce bağırtması ya da yere yıkması gerekiyor.
Çanakkale, Cumhuriyetin ilk yıllarında Biga ve Gelibolu sancaklarının kaldırılması ve her ikisinin ortasında bulunan Çanak köyününün il ilan edilmesiyle meydana gelmiştir. 1927 Nüfus sayımında Çanakkale’nin Merkez Nüfusu sadece 8.500 kişi idi.. Eski çağlarda, Hellespontos ve Dardanelles olarak da adlandırılan ilde 3000 yıldan beri yerleşim olduğu bilinmektedir. Bugün bile kalıntıları bulunan Truva (Troia, Troy) Antik kenti M.Ö 2500 yılında büyük bir depremle yıkılmış ve bölge uzun yıllar Lidyalılarca yönetilmiştir. Milat’tan önce 336 yılında bölgede en önemli güç hâline gelen Pers İmparatorluğu Helenizm’i tüm dünyaya yaymak amacındaki Büyük İskender Granikos Çayı (Biga Çayı) kıyılarında büyük bir bozguna uğratılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde de Karesioğulları Beyliğinin yıkılması ile ilin bugünkü topraklarının büyük bir bölümü ele geçirilmiş, Bizans’a sayesinde ilin fethi daha da kolaylaşmış ve Boğazlar ile birlikte kontrol Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Çanakkale ilinin topraklarının bütününe bakıldığında, üzerinde kurulmuş olduğu yarımada Biga Yarımadası olarak adlandırılır. İl içindeki en kayda değer yükselti Biga Dağları’dır. Biga adının bu denli çok kullanımının sebebi, Cumhuriyet döneminden önce, Osmanlı idarî sisteminde Sancak’ın Biga ilçesi olmasıdır. Yani ilin eski merkezi Biga olup, Cumhuriyet döneminde, kazanılmış olan başarılardan dolayı ilin ismi ve merkezi Çanakkale olarak değiştirilmiştir. İlin isminin kökeni yörede çok gelişmiş olan çanak – çömlek zanaatına dayanır. Şehrin iki simgesi hâline gelen Kale-i Sultaniye ile çanakçılık özdeşleşince de şehir Çanakkale olarak adlandırıldı.
İstanbul > Eceabat > Bigalı, Anzak Koyu, Büyükkemikli Burnu, Kireçtepe Şehitliği, 57.Alay Şehitliği, Conk Bayırı, Alçıtepe Köyü Bergama > Seyir Terası > Şehitler Anıtı > Fransız Mezarlığı > Seddülbahir Köyü ve Kalesi > Ertuğrul Koyu > Kilitbahir Koyu ve Kalesi > Çanakkale Merkez > Biga > Biga Deve Güreş Alanı > İstanbul
Aşağıda belirtilen saatlerde, Çanakkale’ye doğru hareket ediyoruz.
00.30 Bostancı Köprüsü
00.35 Kozyatağı Köprüsü
00.40 Göztepe Köprüsü
00.50 Kadıköy Evlendirme Dairesi Otopark Girişi
01.10 Mecidiyeköy PhotoPlay Fotoğrafçılık Kursu Önü
01.30 Bakırköy İncirli Ömür Plaza Önündeki Otobüs Durakları
01.40 Avcılar Pelikan AVM Önü
01.45-07.30 Avcılar-Çanakkale (338 km)
07.30-09.00 Eceabat’ta Kahvaltı
09.15-12.45 Bigalı, Anzak Koyu, Büyükkemikli Burnu, Kireçtepe Şehitliği, 57.Alay Şehitliği, Conk Bayırı, Alçıtepe Köyü (Toplam 93 km)
12.45-14.00 Yemek
14.00-17.15 Seyir Terası, Şehitler Anıtı, Fransız Mezarlığı, Seddülbahir Köyü ve Kalesi, Ertuğrul Koyu, Kilitbahir Koyu ve Kalesi (Toplam 44km)
17.15-17.30 Feribot ile Çanakkale Merkez
17.30-18.00 Truva Atı Ziyaret
18.00-20:00 Otele Yerleşme ve serbest zaman
20.00-23.00 Akşam yemeği
07.30-08.30 Otelde kahvaltı
08.30-10:00 Çanakkale-Biga (94 km)
10:00-15.00 Biga Deve Güreşleri ve Biga sokaklarında fotoğraf turu
15.00-23.00 Biga-İstanbul (328 km)
Bu geziye fotoğrafa gönül vermiş herkes katılabilir. Fotoğraf makineniz olmasa da cep telefonu ile de fotoğraf çekebilirsiniz. Fotoğraf çekmeyenler de gezilerimize katılabilir, ancak fotoğraf odaklı bir gezi olduğundan, bizlere ayak uydurmalarını rica ediyoruz.
Bu gezi İstanbul çıkışlı bir gezidir. Yol üzerindeki başka şehirlerden geziye katılmak isteyenler, öncelikle bizimle iletişim kurarak, kendilerini nereden alabileceğimiz konusunda bizimle iletişime geçmelidirler. Başka şehirlerden geziye katılacak olmanız, ücrette indirime neden olmaz. Çünkü araç İstanbul’dan çıktığında, sizin koltuğunuz size rezerve edildiğinden, boş bir şekilde yola çıkar. Bu nedenle gezi ücretinin tamamını ödemeniz gerekir.
Bu gezimize geleceklerin yanlarında kışlık rahat bir yürüyüş ayakkabısı, kış şartlarına uygun mont, kazak, şapka ve eldiven getirmelerini tavsiye ediyoruz.
Nihat Karadağ
Fotoğraf gezimiz esnasında, PhotoPlay Fotoğrafçılık Kursu Kurucusu ve Türkiye’nin en sevilen fotoğraf eğitmeni Nihat Karadağ bizlere eşlik edecektir. Kendisinin fotoğrafik özgeçmişi aşağıdadır.
Kayıt işlemi esnasında Kredi Kartı ile ya da banka hesabımıza EFT ile ödeme yapabilirsiniz.
Gezi günü elden ödeme alınmamaktadır.
(Editöre NOT: Konaklama olmayan gezilerde bu içerik SARI ÇERÇEVEDEN komple kaldırılacak.)
Konaklama bilgisi girilecek
XXXX Otelde XX gün konaklama
Bu gezi, Photo Travel Seyahat Acentesi Tic. Ltd. Şti’ye ait, TURSAB A grubu Seyahat Acentesi Fotoğraf Gezileri Turizm tarafından düzenlenmektedir.
Tüm misafirler, yukarıda belirtilen maddeleri kabul ederek Turun satışını gerçekleştirmiş sayılır.
1- Seyahat acentesi gerekli yolcu sayısı kadar kesin kaydın oluşmaması veya mücbir sebeplerden ötürü geziyi hareket tarihinden 1 gün önce iptal edebilir, bu durumda tüketicinin tazminat hakkı yoktur.
2a- Tura kayıt yaptıran misafirlerimizin:
2b- Erken rezervasyon sigortası yaptıran misafirler giriş gününe 72 saat kala kesintisiz otel rezervasyonlarını iptal etme hakkına sahiptirler. Sigorta iptal edilmez, prim iadesi yapılmaz. Kapsam dışı haller; harp veya harp mahiyetindeki hareket, ihtilal, isyan, ayaklanma ve buna benzer hallerden doğan iç karışıklıklar, terör olayları, salgın ve yaygın hastalıklar, deprem, sel, yanardağ püskürmesi, yer kayması, doğal afetlerdir.
2c- ERKEN REZERVASYON SİGORTASI yaptırmayan misafirler ve rezervasyonlar için İPTAL – İADE – VAZGEÇME – DEĞİŞİKLİKLER sözleşme şartlarındaki ( a ) maddesi geçerlidir.
2d- Tüketici; indirimli satış döneminde satın almış olduğu indirimli erken rezervasyon ürününde herhangi bir sebeple tarih değişikliği yaptırmak isterse, talepte bulunduğu tarihte geçerli olan liste fiyatları üzerinden indirimsiz rezervasyon değişikliği yapılacağını kabul eder.
3- Tüketicinin başlangıcını kaçırdığı geziye, sonradan iştirak edeceğini yazılı olarak bildirmemesi durumunda, Seyahat acentesi, tüketici adına yapılmış tüm rezervasyonları iptal etme hakkına sahiptir. Bu gibi iptallerde tüketiciye herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.
4- Mücbir sebepler: Olumsuz hava koşulları, yol engeli, grev, terör, savaş, savaş ihtimali, öngörülemez teknik hususlar gezinin başlamasına veya devamına engel teşkil ediyorsa, taraflarca mücbir sebep olarak kabul edilir. Yolcunun veya birinci derece akrabalarının 10 günlük mutat iştigaline engel rahatsızlıkları ve/veya ölümleri de mücbir sebeptir.
5- Seyahat acentesi, gerekli gördüğü durumlarda ilan ettiği veya kayıt aldığı turları gezi başlangıcından 1 gün öncesine kadar kısmen veya tamamen iptal edebilir. Aynı süre içinde, gezi kapsamındaki otel isimlerini, ulaşım araçları ile bunların hareket yerlerini, programda belirtilmiş ve gezilecek yer olarak gösterilmiş yerlerin ziyaret sıralarını değiştirebilir. Tüketici, bu değişiklik ve iptalleri kabul etmediği takdirde, rezervasyonunu iptal edip ödediği ücretin tamamını iade alma hakkına sahiptir. Bu durumda tüketicinin tazminat hakkı doğmaz.
PHOTO TRAVEL TARAFINDAN TURUN İPTAL EDİLMESİ
Turların hareketi için minimum katılımcı sayısı 24 olarak öngörülmüştür. Yeterli sayıda çoğunluk olmadığında, turu 1 gün önceden haber vermek kaydı ile iptal hakkı Photo Travel’da saklıdır.
Turun iptali durumunda, Photo Travel, katılımcılara turun iptalini bizzat bildirmek zorundadır. Yasal süreç olduğundan tazminat hakkı yoktur. Bu durumda, rezervasyon yaptıran kişilerin ücreti geri ödenir.
Şirketimizden Kaynaklı TUR İADELERİ 3 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE YAPILMAKTADIR. EFT ile yapılan ödemelerde, mesai saatleri içerisinde yapılan geri ödemeler hesabınıza anında geçer. Mesai dışı yapılan geri ödemeler, ilk iş gününün ilk saatlerinde hesabınıza geçer. Kredi kartı ile seyahati satın almış kişilerin geri ödemeleri ise, bizim tarafımızdan yine en fazla 3 iş günü içerisinde iade edilir, ancak kendi bankanızın sizin kartınıza yansıtması da 3 iş gününü alabilmektedir. Biz iadenizi yaptığımızda bilgilendirilirsiniz. Ardından 3 iş gününün sonuna kadar, kendi bankanızın iadenizi yapmasını beklemelisiniz.
Zorunlu seyahat sigortası; acentemiz tarafından tüm misafirlerimize ücretsiz olarak yapılan sigorta kapsamı detayları; acentenin iflası veya herhangi bir nedenle Paket Tur hizmetinin verilememesini kapsar. Sağlık sigortası değildir, tedavi masraflarını karşılamaz. (Özel Sağlık Sigortası Misafire Ait Özel Harcamadır)