PHOTO TRAVEL olarak düzenlediğimiz gezilerimize Osmanlı mimarisi ile bezenmiş, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Safranbolu Evleri’ni, Yörük Köyü ve bastonları ile meşhur Devrek ilçesini fotoğraflamaya giderek devam ediyoruz.
1 günlük seyahat, 3 farklı lokasyon, 915 km yol, özel fotoğraf kurguları, iyi fotoğraflar için ipuçları, Yörük köyü ve günümüzde devam eden Yörük kültürü, tarihi Safranbolu evleri, rengarenk sokaklar, dünyaca meşhur Devrek Bastonu yöresel lezzetler…
Safranbolu, Karabük ilinin en büyük ve gelişmiş ilçesidir. Konumu Ankara’nın 220 km kuzeyinde ve Karadeniz’in 90 km güneyindedir. Karabük il merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ile Karabük il merkezi bitişiktir. Ev örneklerine, Beypazarı, Göynük, Taraklı, Odunpazarı gibi Türkiye’nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye’de Dünya Miras Listesi’nde yer alan 9 kültürel varlıktan biridir ve turistik ilgi çekmektedir. Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır. Safranbolu coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca idari ve ticari bir merkez olmuştur. Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarafından kesin olarak alınışı 1196 yılındadır. Osmanlı zamanında 17. yüzyılda İstanbul-Sinop yolu üzerinde olması nedeniyle tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır. 2002’de kurulan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Safranbolu Meslek Yüksek Okulu ve Safranbolu Turizm Fakültesi bulunmaktadır. Şu anda ise bu fakülteler Karabük Üniversitesi’ne bağlıdır.
Safranbolu’ya oldukça yakın olan Yörük Köyü 750 yıllık bir geçmişe sahiptir. Anadolu topraklarında yaşayan Yörüklerin bulunduğu 17 köyden bir tanesidir. Bünyesinde bulundurduğu tarihi evleriyle, dokusunu, mimarisini bozmadan günümüze kadar gelebilmiştir. Köyde ki konaklardan en eskisi yaklaşık 450 yıllıktır. Safranbolu’ya nazaran daha düz bir arazi üzerine kurulmuş olan köydeki evler, bir cadde boyunca, belirli bir düzen dahilinde sıralanmışlardır. Anadolu köylerindeki karmaşık düzenin aksine düzgün yapılaşmasıyla dikkat çekmektedir.Köy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1997 yılında Türkmen köyü olması hasebiyle koruma altına alınmıştır. Burası Safranbolu’nun adeta küçültülmüş halidir. Yüzlerce yıl önce yaşamış olan Yörüklerin, yaşam tarzları, kıyafetlerini, evlerinde kullandıkları eşyaları görüp fotoğraflama imkanına sahip olacaksınız.
skiçağlardan itibaren köklü bir geçmişi olan Devrek, en erken Erken Kalkolitik Çağ’da (MÖ 5500) yani günümüzden 7500 yıl önce yerleşime sahne olmuştur. Bu özelliğiyle Devrek, bölgede medeniyetin ilk filizlendiği yerdir. I. Beyazıt Hüdavendigar (1389-1402) döneminde, bir vakıf arazisi ile ilişkili Osmanlı arşiv belgesinde geçen Devrek, bu yıllarda ‘Hızırbeyili’ olarak nam salmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han’ın Amasra’yı 1460 yılında fethiyle birlikte Devrek ve çevresine Oğuz boylarının konar-göçer yörük topluluklarının iskânı artmıştır. Hem Hızırbeyili hem de Devrek olarak anılan ilçemizin adı 5 Eylül 1887 tarihinde II. Abdülhamid Han’ın adına izafeten yirmi üç yıl boyunca ‘Hamidiye’ olarak anılmıştır.
Devrek, bastonculuğu ile de ünlüdür. Devrek de bastonculuk yaklaşık 200 yıllık bir tarihe sahiptir. Sanatsal boyutu ile dikkat çeken Devrek bastonu ilki 7 TEMMUZ 1984 tarihinde düzenlenen Baston Festivali ile insanlara tanıtılmış ve bu Festival Devrek Baston Sanatını günümüze kadar gelmesin de katkıda bulunmuştur.
‘Sanatı ve Kültürü içermeyen bir baston kadar, bastonsuz bir kültürde yaşatılamaz.’ Gerçekten de bir Devrek Bastonunda sanat ve kültürün yoğunlaştığını görmek, bu el sanatınızın hiç te anımsanmayacak bir yer işgal etmekte olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır. ‘Sanat nedir’ sorusuna kabaca verdiğimiz yanıt aynı zamanda Devrek Bastonunun yapımında ustanın eserine bakış açısını ve üretim anlayışını belirleyecek ve bu ürünlerin sanata neden yaklaştığını da anlamamıza yardımcı olacaktır.
Devrek’te Baston yapımına girmeden önce, Baston tarihsel gelişim içerisinde Baston ve Devrek’te Bastonculuk tarihi nedir soruları üzerinde durmakta fayda vardır.
İstanbul > Yörük Köyü > Safranbolu > Devrek > İstanbul
Aşağıda belirtilen saatlerde,Yörük Köyü’ne doğru yola çıkıyoruz
00.00 İncirli / Doğtaş Önü
00.10 Cevizlibağ / E5 Otobüs Durağı
00.30 Mecidiyeköy Meydan / Mado Önü
01.00 Kadıköy / Evlendirme Dairesi Önü
01.20 E-5 Üzerindeki diğer duraklar (Köprüler)
06.30 – Yörük Köyü Varış
07.00 – Kahvaltı
08.00 – Serbest zaman (1 saat)
09.30 – Safranbolu Varış (3,5 saat serbest zaman ve öğlen yemeği)
13:00 – Devrek’e hareket
14:00 – Devrek’e Varış Serbest Zaman (3 Saat)
17:00 – İstanbul’a hareket.
23.00 İstanbul’a varış
Bu geziye fotoğrafa gönül vermiş herkes katılabilir. Fotoğraf makineniz olmasa da cep telefonu ile de fotoğraf çekebilirsiniz. Fotoğraf çekmeyenler de gezilerimize katılabilir, ancak fotoğraf odaklı bir gezi olduğundan, bizlere ayak uydurmalarını rica ediyoruz.
Bu gezi İstanbul çıkışlı bir gezidir. Yol üzerindeki başka şehirlerden geziye katılmak isteyenler, öncelikle bizimle iletişim kurarak, kendilerini nereden alabileceğimiz konusunda bizimle iletişime geçmelidirler. Başka şehirlerden geziye katılacak olmanız, ücrette indirime neden olmaz. Çünkü araç İstanbul’dan çıktığında, sizin koltuğunuz size rezerve edildiğinden, boş bir şekilde yola çıkar. Bu nedenle gezi ücretinin tamamını ödemeniz gerekir.
Karadeniz iklimi olduğu için, yağmur yağması oldukça yüksek ihtimaldir. Kış mevsimine uygun kazak, şapka, atkı ve eldiven ile su geçirmez bot giyilmesi önerilir.
Nihat Karadağ
Fotoğraf gezimiz esnasında, PhotoPlay Fotoğrafçılık Kursu Kurucusu ve Türkiye’nin en sevilen fotoğraf eğitmeni Nihat Karadağ bizlere eşlik edecektir. Kendisinin fotoğrafik özgeçmişi aşağıdadır.
Kayıt işlemi esnasında Kredi Kartı ile ya da banka hesabımıza EFT ile ödeme yapabilirsiniz.
Gezi günü elden ödeme alınmamaktadır.
Bu gezi, Photo Travel Seyahat Acentesi Tic. Ltd. Şti’ye ait, TURSAB A grubu Seyahat Acentesi Fotoğraf Gezileri Turizm tarafından düzenlenmektedir.
Tüm misafirler, yukarıda belirtilen maddeleri kabul ederek Turun satışını gerçekleştirmiş sayılır.
1- Seyahat acentesi gerekli yolcu sayısı kadar kesin kaydın oluşmaması veya mücbir sebeplerden ötürü geziyi hareket tarihinden 1 gün önce iptal edebilir, bu durumda tüketicinin tazminat hakkı yoktur.
2a- Tura kayıt yaptıran misafirlerimizin:
2b- Erken rezervasyon sigortası yaptıran misafirler giriş gününe 72 saat kala kesintisiz otel rezervasyonlarını iptal etme hakkına sahiptirler. Sigorta iptal edilmez, prim iadesi yapılmaz. Kapsam dışı haller; harp veya harp mahiyetindeki hareket, ihtilal, isyan, ayaklanma ve buna benzer hallerden doğan iç karışıklıklar, terör olayları, salgın ve yaygın hastalıklar, deprem, sel, yanardağ püskürmesi, yer kayması, doğal afetlerdir.
2c- ERKEN REZERVASYON SİGORTASI yaptırmayan misafirler ve rezervasyonlar için İPTAL – İADE – VAZGEÇME – DEĞİŞİKLİKLER sözleşme şartlarındaki ( a ) maddesi geçerlidir.
2d- Tüketici; indirimli satış döneminde satın almış olduğu indirimli erken rezervasyon ürününde herhangi bir sebeple tarih değişikliği yaptırmak isterse, talepte bulunduğu tarihte geçerli olan liste fiyatları üzerinden indirimsiz rezervasyon değişikliği yapılacağını kabul eder.
3- Tüketicinin başlangıcını kaçırdığı geziye, sonradan iştirak edeceğini yazılı olarak bildirmemesi durumunda, Seyahat acentesi, tüketici adına yapılmış tüm rezervasyonları iptal etme hakkına sahiptir. Bu gibi iptallerde tüketiciye herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.
4- Mücbir sebepler: Olumsuz hava koşulları, yol engeli, grev, terör, savaş, savaş ihtimali, öngörülemez teknik hususlar gezinin başlamasına veya devamına engel teşkil ediyorsa, taraflarca mücbir sebep olarak kabul edilir. Yolcunun veya birinci derece akrabalarının 10 günlük mutat iştigaline engel rahatsızlıkları ve/veya ölümleri de mücbir sebeptir.
5- Seyahat acentesi, gerekli gördüğü durumlarda ilan ettiği veya kayıt aldığı turları gezi başlangıcından 1 gün öncesine kadar kısmen veya tamamen iptal edebilir. Aynı süre içinde, gezi kapsamındaki otel isimlerini, ulaşım araçları ile bunların hareket yerlerini, programda belirtilmiş ve gezilecek yer olarak gösterilmiş yerlerin ziyaret sıralarını değiştirebilir. Tüketici, bu değişiklik ve iptalleri kabul etmediği takdirde, rezervasyonunu iptal edip ödediği ücretin tamamını iade alma hakkına sahiptir. Bu durumda tüketicinin tazminat hakkı doğmaz.
PHOTO TRAVEL TARAFINDAN TURUN İPTAL EDİLMESİ
Turların hareketi için minimum katılımcı sayısı 24 olarak öngörülmüştür. Yeterli sayıda çoğunluk olmadığında, turu 1 gün önceden haber vermek kaydı ile iptal hakkı Photo Travel’da saklıdır.
Turun iptali durumunda, Photo Travel, katılımcılara turun iptalini bizzat bildirmek zorundadır. Yasal süreç olduğundan tazminat hakkı yoktur. Bu durumda, rezervasyon yaptıran kişilerin ücreti geri ödenir.
Şirketimizden Kaynaklı TUR İADELERİ 3 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE YAPILMAKTADIR. EFT ile yapılan ödemelerde, mesai saatleri içerisinde yapılan geri ödemeler hesabınıza anında geçer. Mesai dışı yapılan geri ödemeler, ilk iş gününün ilk saatlerinde hesabınıza geçer. Kredi kartı ile seyahati satın almış kişilerin geri ödemeleri ise, bizim tarafımızdan yine en fazla 3 iş günü içerisinde iade edilir, ancak kendi bankanızın sizin kartınıza yansıtması da 3 iş gününü alabilmektedir. Biz iadenizi yaptığımızda bilgilendirilirsiniz. Ardından 3 iş gününün sonuna kadar, kendi bankanızın iadenizi yapmasını beklemelisiniz.
Zorunlu seyahat sigortası; acentemiz tarafından tüm misafirlerimize ücretsiz olarak yapılan sigorta kapsamı detayları; acentenin iflası veya herhangi bir nedenle Paket Tur hizmetinin verilememesini kapsar. Sağlık sigortası değildir, tedavi masraflarını karşılamaz. (Özel Sağlık Sigortası Misafire Ait Özel Harcamadır)